Aankoopmakelaar Berkel en Rodenrijs Max Makelaars

Bij de grootste aankoop van je leven kun je professionele begeleiding goed gebruiken. Dat is hoe wij erover denken.

Natuurlijk is dat makkelijk praten vanuit het perspectief van een makelaar.

Maar hoe denk jij er eigenlijk zelf over? Misschien heeft je broer, een vriendin, je buurman of een collega wel zonder aankoopmakelaar zijn of haar droomwoning gevonden. En is hij daar jaren later nog steeds super blij mee. Geen funderingsproblemen, betonrot, asbest of verzakkingen te vinden. Een schot in de roos. Dat kan jij toch ook?

 

Het is geen hogere wiskunde, maar toch ..

Als je alles plat slaat, is het ook geen hogere wiskunde en kan iedereen een woning aankopen, ook je buurman dus. Misschien ben je al overtuigd van de voordelen van een aankoopmakelaar, of zoek je juist naar argumenten om een aankoopmakelaar in de hand te nemen.

Hoe dan ook, wij gaan deze vraag in normale mensentaal beantwoorden: Waarom ben je met de hulp van een aankoopmakelaar beter af dan zonder?

 

Ben je met de hulp van een aankoopmakelaar uit Berkel en Rodenrijs beter af?

Om te beantwoorden of je beter af bent met een aankoopmakelaar, zijn onderstaande vragen relevant:

1. Hoe groot kan mijn verlies zijn als ik een aankoop fout maak?
2. Hoe groot is de kans dat ik zo’n fout maak?
3. Ben ik bereid tegen een vergoeding het risico op deze fout(en) grotendeels te beperken?

1. Hoe groot kan mijn verlies zijn als ik een aankoop fout maak?

Financieel:
Te hoog bieden

Omdat wij zelf ook als verkoopmakelaar werkzaam zijn, hebben we situaties meegemaakt waar woningzoekenden onnodig tienduizenden euro’s extra boden om er zeker van te zijn dat zij de woning kregen.

Natuurlijk kan dit flink in je nadeel uitpakken als je de woning zelf weer verkoopt. Het bedrag dat je extra hebt overboden, krijg je soms niet meer terug. Ook met kleinere bedragen komt dit vaak voor. Ook als je onnodig vijfduizend euro overbiedt, had je dit ook liever willen voorkomen. En het brengt je misschien wel in de problemen met het rondmaken van je hypotheek.

 

Emotioneel:
Te laag bieden

Als je eenmaal verliefd op een woning bent, is het extra moeilijk om te zien dat die woning gekocht wordt door een ander. Jij zag de woning namelijk al helemaal zitten en had elke kamer in je hoofd al volledig ingericht.

Zeker in een gespannen markt is het vervelend als je niet weet wat een realistisch bod is. Als je een bieding doet die de verkoper totaal niet aanspreekt, is de kans dat je de woning kunt kopen minimaal. En de kans dat je onrealistisch gaat overbieden om de woning te krijgen weer een stuk groter.

Alle woningen op Funda zijn al verkocht

Zoek je naar woningen op Funda? Deze zijn soms al verkocht voordat ze op Funda komen te staan. Wij als makelaars zijn vaak eerder op de hoogte van nieuw aanbod en kunnen er soms voor zorgen dat jij, voordat een woning op Funda komt te staan, al een bezoek kunt plannen. Zonder een aankoopmakelaar heb je dus minder snel kans om jouw droomwoning tegen te komen omdat je simpelweg minder netwerk tot je beschikking hebt.

Bouwtechnisch:
Een kat in de zak kopen
Jij als koper hebt een onderzoeksplicht. Twijfelen wij als makelaar aan de bouwtechnische staat van een woning, dan kunnen we een professional inschakelen die de woning bouwkundig volledig keurt. Zoek je zelf een professional die deze keuring uitvoert? Dan bestaat er een kans dat de keuring uitgevoerd wordt door iemand die hier minder bekwaam in is.

En omdat jij als koper een onderzoeksplicht hebt, ben je verplicht om vooraf gedegen onderzoek te doen. Als je dit niet doet, dan vervalt het recht om ‘schade’ te verhalen op de verkopende partij. Heel vervelend als je na een jaar hout- of betonrot, asbest of funderingsproblemen tegenkomt. Als je dit zelf moet betalen, kan de schade makkelijk oplopen tot vele duizenden euro’s. Wij helpen je om de uitkomsten van een bouwkundig onderzoek te kunnen interpreteren en de risico’s te kunnen inschatten.

 

Juridisch
Voordat je een handtekening zet, is het belangrijk dat je het contract met ontbindende voorwaarden goed opstelt. Dus, let je ook op de kleine lettertjes?

In de ontbindende voorwaarden kan jij als kopende partij alles laten opnemen. Als het morgen regent, zou de koop, indien opgenomen in de ontbindende voorwaarden niet door kunnen gaan.

Besluit je zonder steun van ontbindende voorwaarden af te zien van de koop? Dan ben je verplicht om 10% van de waarde van de woning als boete aan de verkoper te betalen. Gemiddeld gezien is dat snel zo’n € 30.000,-.

2. Hoe groot is de kans dat ik zo’n fout maak?

Het doel van de verkopende makelaar is dat hij jou zo snel mogelijk een handtekening laat zetten onder een contract met een maximale verkoopprijs. Omdat makelaars met een courtage werken, hebben ook zij baat bij een zo hoog mogelijke verkoopwaarde van de woning.

Niet alleen de verkoper is dus gebaat bij een hoge verkoopwaarde met snelle doorlooptijd, maar ook de verkopend makelaar. En vooral in een gespannen markt, weten makelaars tijdens onderhandelingen precies aan de touwtjes te trekken waarmee zij een snelle beslissing kunnen forceren.

Verkopers hebben honderden trucjes paraat om jouw emotionele snaar te raken. Zelfs de meest rationele personen hebben we hierdoor onverwachte beslissingen zien nemen.

 

Hoe groot is dus de kans dat je een fout maakt?

Je hebt de verkoper, de verkopende makelaar, de markt en concurrentie tegen je als je een woning wilt kopen. Als je ook nog weinig ervaring hebt in het aankopen van een woning, is de kans dat je een aankoop fout maakt relatief groot. Stel jezelf daarom de volgende vraag: Ben ik bereid tegen een (beperkte) vergoeding het risico op deze fout(en) grotendeels te beperken?

3. Ben ik bereid tegen een vergoeding het risico op deze fout(en) grotendeels te beperken?

Voordat je die vraag kunt beantwoorden, wil je natuurlijk graag weten hoe hoog die vergoeding precies is. Makelaars kunnen met een aantal verschillende aankoopvergoedingen werken:

 • Een vast bemiddelingsbedrag
 • Een percentage over het onderhandelingsresultaat
 • Een percentage van de aankoopsom

Omdat wij werken met een vast bedrag, weet je altijd waar je aan toe bent en betaal je een vast bedrag voor de gehele aankoopbegeleiding.

Wil je weten wat dit bedrag is? Neem dan even contact met ons op via 010 422 4000.

Aankoop makelaar Berkel en Rodenrijs: zo werken wij

 

Financiering vaststellen

Om een woning te kunnen kopen is het belangrijk dat je te weten komt wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Tegenwoordig zijn er goede online tools te vinden waar je dit kunt checken. Maar een hypotheekadviseur kan je hier ook bij helpen.

Nadat je het financiële overzicht hebt gemaakt, weet je hoeveel je kunt lenen en hoeveel eigen geld je wellicht nodig hebt om een woning te kunnen kopen.

 

Je droomwoning zoeken

Als je financiële mogelijkheden duidelijk zijn, kun je ons als aankoopmakelaar inschakelen. Wij komen bij jou thuis langs om jouw situatie en wensen in kaart te brengen en een afspraak te maken over de aankoopvergoeding.

 

Je droomwoning bezichtigen

Als wij een woning hebben gevonden die voldoet aan je budget, je eisen en wensen, dan gaan we de woning samen bezichtigen. Hierbij letten wij o.a. op:

 • Zijn er genoeg parkeerplaatsen
 • Is het dak van de woning in een goede staat?
 • Wat is de staat van de kozijnen?
 • Kunnen de ramen en deuren goed open en dicht?
 • Hoe ziet de tuin eruit?
 • Hoe ziet de algehele afwerking van de woning er uit?
 • Hoe zien de badkamer en keuken er uit?
 • Werken alle inbouwapparaten naar behoren?

En nog veel meer zaken.

Omdat wij alle praktische zaken voor je nalopen, hoef jij alleen maar te kijken of je jezelf op je gemak voelt in de woning en of de woning voldoet aan je wensen.

Omdat je als koper een onderzoeksplicht hebt, betekent dit dat alle zichtbare mankementen van een woning niet later opgegeven kunnen worden als verborgen gebrek. Deze komen voor eigen rekening. Het is dus belangrijk dat de woning goed geïnspecteerd wordt. Dit kun je natuurlijk aan ons overlaten.

 

De onderhandelingen

Nadat je hebt besloten dat de woning bij je past, gaan we samen een onderhandelingsstrategie maken. Deze strategie is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel je bereid bent om te bieden, wat de koopvoorwaarden zijn en wát je precies koopt.

Door ons werk als taxateur, weten we de waarde van de woning goed in te schatten. Dit kan een voordeel zijn als de biedingen starten. Een te laag bod is namelijk niet relevant voor de verkoper en een te hoog bod is niet goed voor je portemonnee.

Tijdens de onderhandelingen bepalen we ook welke zaken je koopt. De zogenaamde roerende zaken (losse items). Roerende zaken vallen niet standaard onder de koop. Echter, soms is het niet duidelijk of iets roerend of onroerend is. Een cinewall of een kast op maat is soms onderdeel geworden van de woning. Om hier duidelijkheid over te krijgen, stellen we in een document vast welke spullen achterblijven, meegaan of ter overname worden aangeboden.

Voordat we een bod uitbrengen, stellen we eerst eventuele ontbindende voorwaarden op. Met ontbindende voorwaarden voorkom je dat je vastzit aan de koop van de woning zonder dat jij dat wilt.

Omdat we met jou de verkoopstrategie hebben bepaald, weten we wat onze bewegingsruimte in de onderhandeling is. Het uitbrengen van biedingen is een intensief proces waarbij we veel contact met jou hebben.

 

Ondertekening

Als jij een bod doet en de verkoper accepteert dit bod, dan is de koop nog niet definitief. Om de koop definitief te maken, stelt de verkopend makelaar een koopcontract op. Het is belangrijk dat dit koopcontract goed doorlezen wordt. Na het zetten van de handtekeningen is de koop namelijk na drie dagen bedenktijd definitief en kan, na het rondkomen van de financiering, de overdracht plaatsvinden.

 

Overdracht

Yes! Eindelijk je nieuwe woning! Vlak voordat je de woning gaat betrekken, kijken we samen of de woning in goede staat is achtergelaten. Daarna gaan we over tot de betaling van de woning via de hypotheekverstrekker en de notaris. De woning is nu officieel van jou en wordt door de notaris ingeschreven in het kadaster.

Je woning zonder risico’s aankopen? Maak gebruik van aankoopmakelaar Berkel en Rodenrijs Max Makelaars.

Vrijblijvend kennismaken?

Het kopen van een woning is een grote en belangrijke stap. Daarom vinden wij het essentieel dat er een persoonlijke klik is. We willen daarom graag vrijblijvend met je kennis maken, zodat we je zo goed mogelijk kunnen adviseren.