Bij de grootste aankoop van je leven kun je professionele begeleiding goed gebruiken. Dat is hoe wij erover denken.
Waarschijnlijk lees je deze tekst omdat je opzoek bent naar een aankoopmakelaar omdat je graag in Lansingerland wilt wonen. Of je wil graag weten wat een aankoopmakelaar voor je kan betekenen.
Misschien twijfel je wel omdat je ouders, een vriend, collega of je broer hun droomwoning zonder aankoopmakelaar hebben gevonden. En zijn ze daar jaren later nog steeds super blij mee. Geen verzakkingen, problemen met de fundering of betonrot te vinden.
Op die manier aankopen, dat kan jij toch ook? Wat kan een makelaar jou dan bieden? Zoeken, daarvoor gebruik je Funda en over de prijs onderhandelen, dat moet toch ook niet zo moeilijk zijn?
Ben je met de hulp van een aankoopmakelaar uit Lansingerland beter af?
Wel of geen aankoopmakelaar? Om die vraag te beantwoorden, moet je antwoord krijgen op drie simpele vragen:
- Hoe groot is de kans dat ik een aankoop fout maak?
- Hoe groot is mijn mogelijke risico als ik een aankoop fout maak?
- Ben ik bereid om tegen een vergoeding de risico’s op deze fouten te beperken?
1. Hoe groot is mijn mogelijke risico als ik een aankoop fout maak?
Financieel:
Te hoog bieden
Naast ons werk als aankoopmakelaar, werken wij soms ook als verkoopmakelaar. Hoe rot het ook klinkt, wij weten dus dat het de rol van verkopend makelaar is om de opbrengst zo hoog mogelijk te krijgen
Wij zien daarom dag in dag uit, woningzoekenden onnodig tot wel tienduizenden euro’s extra bieden om verzekerd te zijn van een woning. Meestal met het argument, dat deze woningzoekenden al een tijdje op zoek zijn.
Zo’n grote overbieding kan flink in je nadeel werken als je de woning zelf weer verkoopt. Het bedrag dat je hebt overboden, krijg je namelijk misschien niet meer terug en brengt je mogelijk in de problemen bij het rondmaken van je hypotheek.
Emotioneel:
Te laag bieden
In een gespannen markt is het extra vervelend als je niet weet wat een realistisch bod is. Als je te hoog biedt, ben je onnodig geld kwijt. Maar als je te laag biedt, word je niet serieus genomen en werk je jezelf uit de onderhandelingen.
En dat is heel vervelend als je eenmaal verliefd op een woning bent geworden. Het is dan moeilijk om te zien dat jouw droomwoning wordt gekocht door iemand anders.
En daardoor groeit de kans dat je bij een volgende onderhandeling onrealistisch gaat overbieden. Zo kom je terecht in een emotionele rollercoaster die je bij een van de grootste aankopen van je leven het liefst wil voorkomen.
Alle woningen op Funda zijn al verkocht
De kans dat je zonder aankoopmakelaar een woning kan vinden, is in een overspannen markt vrij klein. Dit komt omdat makelaars vaak hun eigen zoekersbestanden hebben en hun grote opbouwde netwerk inzetten om de geschikt woning voor zoekers te vinden. Voordat een woning op Funda staat, hebben zij dus al hun netwerk aangesproken en is de kans dat de woning verkocht is heel groot.
Bouwtechnisch:
Een miskoop doen
Zowel met als zonder aankoopmakelaar, heb jij als koper plichten. Een van die plichten is de onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je, gedegen onderzoek naar de woning moet doen. Als je dit niet doet, dan heb je veel minder rechten om eventuele ‘schade’ op de verkopende partij te verhalen.
Deze schade zou kunnen zijn, dat je na een jaar funderingsproblemen of zelfs asbest tegenkomt. Als je de verkopende partij hier niet aansprakelijk voor kunt stellen, kan de schade eenvoudig oplopen tot duizenden euro’s.
Om te voldoen aan je onderzoeksplicht, kun je zelf een professional proberen te vinden. Echter zijn er veel onbekwame partijen actief en weet je nooit met welke partij je in zee gaat.
Wij als makelaar hebben al jaren onze eigen vaste professionals die de woning bouwkundig keuren. En daarnaast helpen wij je om de uitkomsten van een bouwkundig onderzoek te kunnen interpreteren en de risico’s te kunnen inschatten.
Juridisch
Gebonden aan een ongewenst contract zijn
Het zetten van een handtekening is een officieel moment. Een moment waarop alles dat op papier staat, door jou bevestigd wordt. Heb je dus de ontbindende voorwaarden goed opgesteld en doorgelezen en weet je precies welke voorwaarden je stelt, dan kan het geen kwaad.
Maar omdat vrijwel alle contracten in ‘advocatentaal’ zijn geschreven, kun je bij het opstellen snel juridische fouten maken. En als je de contracten door iemand laat opstellen, zijn ze vaak moeilijk om te begrijpen.
Uit enthousiasme voor de nieuwe woning en vertrouwen op de verkopende partij, kan je daarom snel geneigd zijn om de koop rond te maken. En dan kan het fout gaan.
In de ontbindende voorwaarden kan je diverse voorwaarden laten opnemen. Als morgen de zon schijnt, zou de koop, indien opgenomen in de ontbindende voorwaarden, niet door kunnen gaan. Let dus goed op welke voorwaarden je aan de koop wilt stellen, want als je eenmaal een handtekening hebt gezet, kan het veel problemen met zich meebrengen.
En als je in een krappe markt besluit om geen ontbindende voorwaarden op te stellen, om de koop te versnellen, dan kan je dat veel geld kosten.
Als je na ondertekening afziet van de koop, dan ben je verplicht om 10% van de waarde van de woning als boete aan de verkoper te betalen. Gemiddeld gezien is dat snel zo’n € 30.000,-. Dit wil je dus te allen tijde voorkomen
2. Hoe groot is de kans dat ik een aankoop fout maak?
Hoe vervelend het ook klinkt, de verkopende partij heeft alleen het beste met zichzelf voor. Het doel van de verkopende partij is om jou zo snel mogelijk een krabbel te laten zetten onder een overeenkomst waar een maximale verkoopprijs op staat. En omdat makelaars vaak een procentuele vergoeding van de verkoopprijs krijgen, hebben zij ook baat bij een hogere verkoopwaarde.
Ze weten dan ook door honderden trucjes een beslissing bij jou te forceren. Zelfs kopers die bij ons hebben aangegeven dat ze niet vatbaar zijn voor deze trucjes, hebben we irrationele beslissingen zien nemen.
Hoe groot is dus de kans dat je een fout maakt?
Als koper zonder aankoopmakelaar sta je in je eentje tegen een professionele verkoopmakelaar, de verkoper en de concurrentie in de markt. En vooral als je zelf nog weinig ervaring hebt met het aankopen, is een foutje daarom snel gemaakt. En helaas resulteert een fout vaak in een groot financieel of juridisch probleem.
Stel jezelf daarom de volgende vraag: Ben ik bereid tegen een (beperkte) vergoeding het risico op deze fout(en) grotendeels te beperken?
3. Ben ik bereid tegen een vergoeding het risico op deze fout(en) grotendeels te beperken?
Voordat je een woning gaat aankopen, is het daarom slim om jezelf de vraag te stellen of je een vergoeding wil betalen om risico op aankoop fouten grotendeels te beperken. Om die vraag te beantwoorden, wil je natuurlijk graag weten hoe hoog die vergoeding is. Makelaars kunnen met een aantal verschillende aankoopvergoedingen werken:
- Een vast bemiddelingsbedrag
- Een percentage over het onderhandelingsresultaat
- Een percentage van de aankoopsom
Omdat wij werken met een vast bedrag, weet je altijd waar je aan toe bent en betaal je een vast bedrag voor de gehele aankoopbegeleiding.
Wil je weten wat dit bedrag is? Neem dan even contact met ons op via 010 422 4000.
Aankoop makelaar Lansingerland: zo werken wij
Financiering vaststellen
Als je een woning gaat kopen, is het eerst belangrijk om te weten hoeveel je kunt, en bereid bent om te lenen. Online zijn er goede tools te vinden waarmee je dit kunt achterhalen. Maar een hypotheekadviseur kan je hier ook bij helpen.
Na je financiële mogelijkheden helder te hebben, weet je hoeveel je maximaal kunt lenen. Wellicht heb je ook nog eigen geld dat je bereid bent om te investeren.
Je droomwoning zoeken
Als je hebt bepaald hoeveel eigen geld je wilt gebruiken en wat je hypotheek maximaal kan worden, kun je contact met ons opnemen. Wij komen bij jou langs, om je woning wensen op te nemen en maken een afspraak over de aankoop vergoeding die wij hanteren.
Je droomwoning bezichtigen
Als we samen een woning hebben gevonden die op papier voldoet aan je eisen en wensen, gaan we de woning samen bezichtigen. Hierbij letten we o.a. op:
- Zijn er genoeg parkeerplaatsen
- Wat is de staat van de kozijnen?
- Kunnen de ramen en deuren goed open en dicht?
- Hoe ziet de tuin eruit?
- Hoe ziet de algehele afwerking van de woning er uit?
- Hoe zien de badkamer en keuken er uit?
- Werken alle inbouwapparaten naar behoren?
- En nog veel meer zaken.
Omdat je de hulp van ons ingeschakeld hebt, hoef jij alleen maar te kijken of je ook in real life een klik hebt met de woning en de woning voldoet aan je wensen en eisen.
Als koper heb je ook een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je als potentieel koper ook onderzoek dient te doen naar de technische aspecten van de woning. Omdat deze later niet meer kunnen worden opgegeven als ‘verborgen gebrek’. Deze komen dan voor eigen rekening. Het inspecteren en controleren kun je natuurlijk aan ons overlaten.
De onderhandelingen
Als je de woning graag wilt kopen, gaan we samen onderhandelen. Voordat we dit doen, maken we eerst een onderhandelingsstrategie. Deze strategie bepaalt hoeveel jij maximaal bereid bent om te bieden, wat jouw aankoopvoorwaarden zijn en wát je (naast je woning) precies koopt.
Omdat wij ook werkzaam zijn als taxateur, weten we de waarde van je toekomstige woning goed in te schatten. Natuurlijk kan dit een voordeel zijn als we starten met jouw eerste bod. Als wij te laag inzetten, zijn we niet relevant en een te hoog bod is natuurlijk ook niet goed voor je portemonnee.
Wat koop je precies?
Om na de aankoop met de verkoper niet in een conflict terecht te komen, is het belangrijk dat er een (verkoop)lijst opgesteld wordt. Op deze lijst, stellen we vast wat er bij de aankoop van de woning allemaal wordt gekocht.
Een inbouwkast, kan bijvoorbeeld voor de verkoper niet als onderdeel van de woning gelden, terwijl jij vind dat de kast wel bij de verkoop hoort. Om hier duidelijkheid over te krijgen, stellen we in een document vast welke spullen achterblijven, meegaan of ter overname worden aangeboden.
Het uitbrengen van een bod
Voor we een bod uitbrengen en in onderhandeling zijn, stellen we eerst ontbindende voorwaarden op. Mocht je de financiering voor de woning niet rond krijgen, voorkom je dat je vast zit aan de koop, zonder consequenties.
Omdat we met jou vooraf de verkoopstrategie hebben bepaald, weten we wat onze bewegingsruimte in de onderhandeling is. Het uitbrengen van biedingen is een intensief proces waarbij we veel contact met jou hebben.
Ondertekening
Als jij besluit om een bod te doen, die de verkoper accepteert, dan is de koop nog niet definitief. Om dit te doen, wordt er een koopcontract opgesteld. Dit contract lezen wij voor je door en die dien je zelf ook door te lezen. Als je een handtekening onder het contract zet, heb je nog drie dagen om de koop te ontbinden.
Overdracht
Yes! Eindelijk je nieuwe woning! Vlak voordat je de woning gaat betrekken, kijken we samen of de woning in goede staat is achtergelaten. Daarna gaan we over tot de betaling van de woning via de hypotheekverstrekker en de notaris. De woning is nu officieel van jou en wordt door de notaris ingeschreven in het kadaster.
Vrijblijvend kennismaken?
Het kopen van een woning is een grote en belangrijke stap. Daarom vinden wij het essentieel dat er een persoonlijke klik is. We willen daarom graag vrijblijvend met je kennis maken, zodat we je zo goed mogelijk kunnen adviseren.