Blog

De ouderdomsclausule: wat is het?

ouderdomsclausule

Alles over de ouderdomsclausule

De ouderdomsclausule: wat is dit eigenlijk? En waarom bestaat het? Als een oudere woning verkocht wordt, kan het zijn dat er een ouderdomsclausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst. Dit is zeker belangrijk. Hierin is namelijk te lezen dat de koper bekend is met de leeftijd van het huis en weet dat eventuele gebreken ontstaan door deze ouderdom het risico van de koper zijn. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor de toestand van het onderhoud bij de koper wordt neergelegd. De ouderdomsclausule wordt en behoort niet tot de standaard koopakte en is deel van de onderhandeling. In dit artikel vertellen wij je waarom de ouderdomsclausule er is, wanneer deze wordt toegepast en waarom het belangrijk is hiernaar te vragen. Lees snel verder voor meer informatie over de ouderdomsclausule en hoe dit precies werkt.

 

Waarom bestaat de ouderdomsclausule?

De ouderdomsclausule bestaat, zodat de verkoper bescherming geboden wordt en niet zomaar kan worden beschuldigd van een slechte bouwkundige staat van het huis. Dit kan bijvoorbeeld met de bouwperiode van de woning te maken hebben. Wellicht golden er toen minder strenge bouwkundige eisen.

 

Wanneer wordt de ouderdomsclausule gebruikt?

De ouderdomsclausule wordt doorgaans bij oudere huizen gebruikt. Dit zijn veelal huizen van 50 jaar en ouder. Echter wordt de ouderdomsclausule ook steeds meer bij gedateerde huizen gebruikt. Dit zijn huizen die minder oud zijn. Doorgaans zijn dit huizen tussen de 20 en 40 jaar oud. Veel verkopers denken zich zo het beste te beschermen tegen claims van de koper inzake gebreken. Echter is de kans groot dat een rechter hier minder snel iets mee doet, dan wanneer het huis meer dan 50 jaar oud is.

 

Hoe werkt de ouderdomsclausule

Vrijwel iedere makelaar hanteert een clausule in het koopcontract. Hierin is te lezen dat de koper de woning koopt in de staat waarin hij deze gezien heeft. De verkoper geeft de garantie dat de woning niet over gebreken beschikt die ervoor zorgen dat de woning niet normaal te gebruiken is. Doorgaans vallen kleinere gebreken niet onder deze garantie. Dit geldt ook voor gebreken waarvan de verkoper niet wist dat ze aan de woning aanwezig waren.

 

Niet standaard in de koopovereenkomst

Let wel op dat de ouderdomsclausule zich niet standaard in de koopovereenkomst bevindt. Het is daarom belangrijk dat deze nog handmatig toegevoegd wordt indien hier sprake van is. Ook is het belangrijk erop te letten dat de ouderdomsclausule duidelijk omschreven is. Zo voorkom je discussies waarin de koper en verkoper het niet eens worden over wie voor welk soort ouderdomsgebrek aansprakelijk wordt gesteld. Vallen bijvoorbeeld kleine onderhoudsgebreken ook onder de verantwoording van de verkoper en dienen deze nog in orde te worden gemaakt of is dit aan de koper?

 

Vraag altijd naar de ouderdomsclausule

Ga je een woning kopen en is deze verouderd, dan is het zeer aan te raden om bij het bieden goed te weten of er ook een ouderdomsclausule wordt opgenomen bij de koopovereenkomst. Vraag ook in welke vorm dit is en wat hierin omschreven staat. Wat tevens aan te raden is, is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Zo weet je precies welke risico’s je hebt met betrekking tot de staat van het onderhoud en ben je goed voorbereid. Laat je een bouwkundige keuring uitvoeren, dan is het altijd belangrijk om dit door een specialist te laten doen. Je weet dan zeker dat dit op de juiste wijze plaatsvindt.

 

Hulp nodig bij het aankopen van een woning? We zijn actief als:

 

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zie onze contactgegevens hieronder.