Blog

Wat komt er bij een woningtaxatie kijken?

woningtaxatie

Wil jij een woning kopen, verkopen of verbouwen? Dan is de kans groot dat je een taxateur inschakelt om erachter te komen wat de woning waard is. Een taxateur moet altijd onafhankelijk zijn en beoordeelt de waarde van onroerend goed. Voor de hypotheekverstrekker is een woningtaxatie verplicht omdat het huis als onderpand voor de lening dient.

De taxateur bepaalt de waarde van een woning en brengt hierover een taxatierapport uit. In het rapport vind je onder andere de gegevens van het huis of object, het doel van de taxatie, de waardering plus onderbouwing hiervan, de onderhoudsgegevens, bijzonderheden en foto’s. De hypotheekverstrekker accepteert de woningtaxatie alleen wanneer de taxateur aan specifieke eisen voldoet. Zo moet hij bijvoorbeeld geregistreerd staan in het register van SCVM of VastgoedCert.

 

KOSTEN
De kosten voor een woningtaxatie zijn voor rekening van de opdrachtgever, in het geval van een koopovereenkomst dus voor de koper. De kosten variëren per taxateur/ kantoor, maar gemiddeld kost een NWWI-rapport zo’n zeshonderd euro. Ook kunnen de kosten afhankelijk zijn van het type woning en de grootte. Sommige makelaars hanteren ook een percentage van de waarde van het huis.

Tip: het taxatierapport wordt meestal rechtstreeks naar de geldverstrekker gestuurd, vraag dus altijd zelf een kopie aan.