Blog

 Alles over de bijdrage VvE uitgelegd

bijdrage Vve

De bijdrage VvE: wat is het en hoe werkt het?

Benieuwd wat de bijdrage VvE is en hoe deze precies werkt? Iedere eigenaar van een appartement dient maandelijks een bedrag aan de VvE te betalen. De hoogte van deze bijdrage wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Maar wat is de VvE bijdrage precies en waaruit bestaat deze? Wat krijg je ervoor terug als je bij de VvE zit? En hoe weet je of je niet teveel bijdrage betaalt? In dit artikel vertellen wij je alles over de bijdrage VvE. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Waaruit bestaat de bijdrage VvE?

De VvE bijdrage betaal je voor diverse kosten. Denk aan het klein dagelijks onderhoudvoor bijvoorbeeld de gezamenlijke vertrekken. Ook verzekeringen zoals de opstal-, glas- en aansprakelijkheidsverzekering behoren hiertoe. Verder spaar je met de VvE bijdrage voor planmatig onderhoud en wordt hier een reserve voor aangelegd. Hier komen nog kosten van de elektra, schoonmaak (van de gezamenlijke ruimtes) en het eventueel tuinonderhoud bij en de beheerskosten.

 

Wat krijg je terug?

De VvE ontvangt alle maandelijkse bijdragen van de huiseigenaren, waaronder de eigenaren van de appartementen in het pand waarin je zelf bent aangesloten. Van deze bedragen worden de elektra voor gezamenlijke voorzieningen zoals de lift en het trappenhuis betaald. Ook worden de verzekeringen betaald. De VvE betaalt ook het honorarium van de VvE beheerder en andere kosten van de administratie. Ook reserveert de VvE een bedrag voor toekomstige grote onderhoudswerkzaamheden. Dit betreft bij voorkeur een percentage van de herbouwwaarde van een gebouw.

 

Hoe weet je of je VvE redelijk geprijsd is?

Hoe weet je exact of het bedrag dat je aan de VvE betaalt wel redelijk is? t. Je krijgt geen servicekosten! Het is mogelijk, in het geval van blokverwarming in het complex, dat de VvE een deel van de maandelijkse stookkosten op heeft genomen in de VvE bijdrage. Hierdoor vallen mogelijk jouw maandelijkse energiekosten lager uit.. Het kan echter ook zo zijn dat je te maken hebt met achterstallig onderhoud. Je kunt dan al gauw denken dat je veel te veel betaalt aan de VvE. Om erachter te komen of jouw VvE te duur is, is het dus van belang om je af te vragen hoe de bijdrage precies is opgebouwd. Daarvoor kun je het beste de onderliggende begroting raadplegen. Vraag hier gerust naar bij de VvE.

 

Zijn de maandelijkse kosten echt te hoog? Dit moet je doen

Stel dat de maandelijkse servicekosten die je betaalt echt te hoog zijn, dan is het aan te raden dit te bespreken tijdens een VvE vergadering. Aldaar kan de begroting beter onderzocht en eventueel aangepast worden indien dit nodig is. De ALV is de enige die de begroting vervolgens kan goedkeuren of seponeren. Wanneer er een besluit wordt genomen waar je het niet mee eens bent en dat om de een of andere reden niet als redelijk door jou wordt geacht, kan er worden gevraagd aan de kantonrechter dit VvE besluit te vernietigen. Echter is dit niet iets wat snel zal gebeuren. Je kan het probleem het beste bespreekbaar maken tijdens de VvE vergadering en zo tot een gepaste oplossing komen.

Wil je meer informatie over de VvE bijdrage, dan kun je het beste de website van de VvE raadplegen. Hier vind je informatie over alles wat met de VvE te maken heeft.