Blog

Kun je als ondernemer een hypotheek krijgen?

Kun je als ondernemer een hypotheek krijgen?

De tijden zijn voorbij waarin alleen mensen in vaste loondienst recht hadden op een hypotheek, tegenwoordig kun je ook als zelfstandig ondernemer of zzp’er een hypotheekaanvraag doen. Doe je dit, dan wordt je hele financiële situatie doorgelicht.

Omdat het inkomen van een ondernemer fluctueert, wil de bank weten of jij de maandelijkse lasten wel kunt opbrengen. Dit toetsen ze door naar het gemiddelde inkomen te kijken van de afgelopen drie kalenderjaren. Op basis van dit inkomen berekent de bank je maximale hypotheekbedrag. Heb je het laatste jaar minder verdiend dan je gemiddelde van drie jaar? Dan wordt dit laagste bedrag gezien als je toetsinkomen.

 

Ben je nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer?

Dan verschilt het per bank of geldverstrekker of en hoe ze je aanvraag behandelen. Sommige banken of hypotheekverstrekkers zijn soepeler voor ondernemers zoals bijvoorbeeld zzp’ers. Zij rekenen bijvoorbeeld met 100% van je winst als inkomen, in plaats van dat ze slechts een deel hiervan meenemen. Ook kun je bij een aantal gewoon terecht als je nog geen drie jaar zelfstandige bent.

 

Zorg er dus voor dat je je financiële situatie inzichtelijk maakt..

Omdat er kritisch wordt gekeken naar je persoonlijke en financiële situatie, is het belangrijk dat je je zaken op orde hebt en de gegevens makkelijk voor handen zijn. Banken kijken altijd naar de jaarcijfers en aangiften/aanslagen van de voorafgaande jaren, maar ook wordt vaak gevraagd naar een voorspelling voor het lopende of zelfs komende jaar.

 

Onafhankelijk advies:

Wij adviseren altijd om een 100% onafhankelijke adviseur in te schakelen voor advies zoals de Hypotheker. Klik hier voor de dichtsbijzijnde vestiging.