Blog

Welk voordeel biedt NHG?

voordeel nhg

Dit zijn de voordelen van NHG

Welk voordeel biedt NHG eigenlijk? NHG, ofwel Nationale Hypotheek Garantie, is een garantie die je kunt “krijgen” als je een hypotheek gaat afsluiten. Hierbij dien je wel aan specifieke voorwaarden te voldoen. In dit artikel vertellen wij je meer omtrent wat NHG inhoud en ontdek je wat de diverse voordelen van NHG zijn. Lees snel verder voor meer informatie over het voordeel van NHG.

 

Wat is de NHG?

Stichting Waarborgfonds Eigen Woning kan garantie (Nationale Hypotheek Garantie) geven op hypotheken tot maximaal 355.000 euro. Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, leen je op een verantwoorde en betaalbare wijze. Met NHG loop je als eigenaar van een woning minder risico en profiteer je ook nog eens van aantrekkelijke korting op je rente. Kun je je maandlasten niet meer betalen, omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent, dan dient het huis verkocht te worden.

Wanneer de opbrengst niet voldoende is voor het aflossen van de restschuld, betaalt de NHG dit. Zij betalen onder specifieke voorwaarden het verschil aan de bank. De NHG heeft veel voordeel te bieden. De exacte voordelen hebben wij hieronder voor je op een rij gezet.

 

Lenen op een verantwoorde wijze

Wanneer je een hypotheek met NHG hebt, heb je een hypotheek die exact bij jouw inkomen past. Zo betaal je nooit meer dan je aankunt en dat biedt veel financiële rust. De normen die NHG vaststelt voor je maximale hypotheek zijn vastgesteld in overleg met Nibud. Dit is een organisatie die voorlichting over huiselijke uitgaven geeft.

 

Lagere rente op je hypotheek

Als je voor een hypotheek met NHG kiest, kan je rentevoordeel tot meer dan 1% per jaar oplopen. Een geldverstrekker loopt namelijk minder risico als je voor een hypotheek met NHG kiest dan wanneer je kiest voor een hypotheek zonder NHG. Je betaalt dus een lagere hypotheekrente. Er zijn echter ook geldverstrekkers die lage rente bieden voor hypotheken zonder NHG.

 

Meer zekerheid

Wanneer je gedwongen moet verkopen, heb je doorgaans geen restschuld meer. Kun je je hypotheek niet meer betalen, dan kan de geldverstrekker je huis verkopen. Dit komt door het hypotheekrecht. Is de verkoop niet voldoende, dan ontstaat er een restschuld. Heb je een NHG en voldoe je aan de voorwaarden, dan zal de organisatie van je NHG de restschuld kwijtschelden en deze aan de geldverstrekker betalen. Je hoeft dus niet zelf deze restschuld op te hoesten en terug te betalen, wat financieel gezien een stuk fijner is.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de NHG?

Wanneer kun je dan van het NHG voordeel profiteren? Om in aanmerking te komen voor de NHG, dien je aan diverse voorwaarden te voldoen. Het aankoopbedrag is de belangrijkste NHG norm dient maximaal 355.000 euro te zijn. Je kunt echter wel 6% extra lenen als er sprake is van energiebesparende voorzieningen.

Een andere voorwaarde is dat je woning je hoofdverblijf is. De NHG kan aangevraagd worden voor appartementen, andere woonhuizen, woonwagens en standplaatsen voor woonwagens. Echter kan dit niet worden aangevraagd voor de stacaravan, garage, woonboot of recreatiewoning. Dit is goed om te weten als je een NHG wilt aanvragen.

 

Grens NHG

Het is niet mogelijk om bij iedere hypotheek aanspraak te maken op de NHG. De Nationale Hypotheek Garantie stelt namelijk ook een grens op in verschillende situaties. Zo dient de maximale koopsom 355.000 euro te zijn. Met energiebesparende maatregelen betreft dit 376.300 euro. Dit extra bedrag mag enkel worden besteed aan energiebesparende voorzieningen.

Ook van het voordeel van NHG profiteren? Vraag dan meteen een hypotheek met NHG aan!

 

Meer leren over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan ook: