Blog

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Alles over de NHG

Ben jij benieuwd wat de Nationale Hypotheek Garantie is? NHG fungeert als een soort vangnet wanneer je een huis koopt en een hypotheek hiervoor afsluit. In de toekomst kun je namelijk met verschillende situaties te maken krijgen. Denk aan een scheiding, waarbij de woning verkocht moet worden of een restschuld na het verkopen van je huis.

Ben je niet meer in staat de hypotheek te betalen, dan kun je in voorkomende gevallen terugvallen op NHG. Zo kan je onder bepaalde voorwaarden een oplossing krijgen, zoals het overnemen of kwijtschelden van de restschuld. In dit artikel vertellen wij je wat de NHG je zoal te bieden heeft en waarom mensen wel en niet voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kiezen.

 

Wat heeft NHG je te bieden?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie? Als het goed is heb je daar nu een antwoord op. We gaan nu dieper in op wat de NHG je te bieden heeft. Koop je een huis met NHG, dan krijg je een passende hypotheek, korting op de rente van je hypotheek en een vangnet voor als je de hypotheek vanwege financiële problemen niet meer kunt voldoen.

 

Passende hypotheek

Met een NHG ben je verzekerd van een passende hypotheek. De best passende hypotheek wordt middels de normen van het Nibud voor je berekend en vastgesteld. Hierbij heb je niet te hoge woonlasten en houd je genoeg geld over om andere zaken te kunnen betalen.

 

Een vangnet

Wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen als je een slechte financiële situatie hebt ten gevolge van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, dan kan de NHG een vangnet bieden. Ze gaan samen met jou actief op zoek naar een oplossing. Zo kunnen ze je tijdelijk helpen met de hypotheeklasten of een restschuld overnemen. Hiervoor dien je wel te voldoen aan specifieke voorwaarden van de NHG.

 

Korting op de rente van je hypotheek

Met de NHG kun je bovendien korting op de rente van je hypotheek verwachten. Deze kan tot 0,6% per jaar oplopen. Deze korting krijg je, omdat je hypotheekverstrekker er zeker van is dat je hypotheeklasten doorbetaald zullen worden. Dit is dus eigenlijk een soort beloning.

 

Wat zijn de voorwaarden voor nationale hypotheek garantie?

Je kunt Nationale Hypotheek Garantie aanvragen als de gehele hypotheek niet meer dan € 405.000 is. Met Energiebesparende voorzieningen is dit in 2023 € 429.300.

Als je een hypotheek met NHG afsluit, dien je eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag te betalen. Wat je hiervoor terugkrijgt is rentekorting gedurende de looptijd van de hypotheek. Ook krijg je bescherming tegen restschuld en leen je veilig. De kosten van een NHG kan je ook van de inkomstenbelasting aftrekken.

 

Waarom mensen wel en niet voor NHG kiezen

De meeste mensen die in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG kiezen hier ook voor. Slechts een klein aantal mensen doet dit niet. Dit zijn doorgaans mensen die zelf veel eigen geld kunnen inbrengen bij de aankoop van een huis. Als je dit doet, krijg je namelijk ook een rentekorting van de geldverstrekker.

Dit maakt de rentekorting bij een NHG onaantrekkelijk. De meeste mensen kiezen voor een hypotheek met NHG, omdat ze hierbij zeker zijn dat ze veilig lenen, beschermd zijn tegen restschuld en profiteren van een aantrekkelijke rentekorting.

 

Hulp nodig bij het kopen van je droomhuis? We helpen je graag! Wij zijn actief als:

 

Meer leren over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan ook: