Blog

Hypotheek zonder NHG: De 6 voor- en nadelen beantwoordt

hypotheek zonder nhg

Hypotheek zonder NHG: dit zijn de voordelen

Een hypotheek zonder nhg, wat biedt dit eigenlijk voor voordelen? Een hypotheek zonder nhg afsluiten zou een goede keuze kunnen zijn. Als je over voldoende inkomen beschikt of als je een woning met een relatief hogere koopsom koopt bijvoorbeeld. Koop je een woning met meer waarde, dan kun je deze enkel zonder nhg financieren.

Moet je de woning gedwongen verkopen, dan is er geen garantie op de vergoeding van de restschuld. De bank draagt dan zelf het risico, wat kan zorgen voor een hogere hypotheekrente. In dit artikel vertellen wij je wat de nhg precies is, wat de voor- en nadelen hiervan zijn en waarom je zou kunnen kiezen voor een hypotheek zonder nhg of een hypotheek met nhg. Zo kun je beter de juiste afweging maken. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Wat is de NHG?

De nhg is kort voor Nationale Hypotheek Garantie. Deze springt bij als het voor jou – onder bepaalde omstandigheden – niet meer mogelijk is de maandelijkse hypotheeklasten op te brengen en je de woning moet verkopen. Hier kan sprake van zijn bij een echtscheiding of door arbeidsongeschiktheid.

Blijf je na de verkoop met een restschuld zitten, dan wordt deze schuld overgenomen door de nhg. De nhg wordt uitgevoerd door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Deze stichting stimuleert het woningbezit onder Nederlanders.

 

Voor- en nadelen NHG

De nhg heeft zowel voordelen- als nadelen. Deze hebben wij hieronder voor je op een rij gezet:

 

Voordelen

  • De nhg levert vaak een lagere hypotheekrente op
  • Er is minder kans op een restschuld bij verkoop met verlies
  • Er wordt verantwoord verstrekt

 

Nadelen

  • Er is geen nhg mogelijk bij een hypotheekbedrag boven de €355.000
  • Strengere regels, wat een hypotheek met nhg niet altijd mogelijk maakt
  • Bij het afsluiten moet je 0,90% borgtochtprovisie over de hypotheeksom betalen.

 

Waarom hypotheek met NHG?

Waarom zou je dan een hypotheek met nhg afsluiten? Stel dat je aan alle voorwaarden voldoet, dan is het zeker aan te raden om altijd een hypotheek met nhg af te sluiten. Dit omdat het nhg vangnet meer zekerheid biedt. Het kan zijn dat je je woning met verlies moet verkopen vanwege echtscheiding, een overlijden of vanwege arbeidsongeschiktheid. Met een nhg blijft er geen restschuld over. Dat is ideaal, omdat dit ervoor zorgt dat je niet in de financiële problemen raakt na de verkoop van je woning. Ook bieden banken vaak forse kortingen op de hypotheekrente bij een hypotheek met nhg. En heb je daardoor lagere maandlasten.

 

Daarom hypotheek zonder NHG

Je kunt er ook voor kiezen een hypotheek zonder nhg af te sluiten. Wanneer je een hypotheek zonder nhg afsluit, kun je vrij besteedbaar geld op je rekening ontvangen uit je hypotheek. Dit kan extra geld zijn voor een verbouwing, maar ook geld voor energiebesparende maatregelen, het inlossen van een consumptief krediet of om je spaargeld aan te vullen.

Wel is het goed om te weten dat er voor deze opties ruimte moet zijn tussen de waarde van de woning, je inkomen en je hypotheekschuld. Of dit financieel de juiste keuze is, dien je persoonlijk goed te overwegen.

 

Een hypotheek met of zonder NHG afsluiten

Weet jij al of je een hypotheek met of zonder nhg gaat afsluiten? Bekijk eens online welke diverse mogelijkheden er zoal zijn en schakel eventueel een adviseur in. Als het om een hypotheek gaat, is het altijd van belang dat je de meest passende optie voor jezelf kiest. Zo sta je niet alleen nu, maar ook in de toekomst sterk. Wij wensen je veel succes met het afsluiten van je hypotheek!

 

Meer leren over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan ook: