Blog

Overdrachtsbelasting garagebox: hoe zit dat eigenlijk?

overdrachtsbelasting garagebox

Alles over de overdrachtsbelasting voor de garagebox

Overdrachtsbelasting garagebox, wat is dat eigenlijk precies en hoe werkt dit? Wellicht weet je al dat wanneer je een huis koopt, de officiële overdracht bij de notaris plaatsvindt. Maar wist je dat dit ook moet als je een parkeerplaats of garagebox koopt?

Dit komt doordat beide een eigen kadastrale inschrijving hebben en voor de wet tevens registergoed zijn. Registergoed kan enkel worden overgedragen via een notariële akte van levering. Daarom moet je dus zeker langs de notaris. Ga je een garagebox kopen, dan moet je er altijd op letten dat er een koopovereenkomst wordt opgesteld.

Ook als je de garagebox weer gaat verkopen, dien je dit te doen. In dit artikel vertellen wij je wat de overdrachtsbelasting precies inhoudt en hoe dit precies zit bij het kopen van een garagebox. Lees snel verder voor meer informatie over de aankoop van een garagebox en de overdrachtsbelasting.

 

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is belasting die in Nederland geheven wordt op het verkrijgen van een onroerende zaak en de rechten die daarop gevestigd zijn. Je betaalt overdrachtsbelasting voor huizen, bedrijfspanden en voor grond. Deze belasting is in de wet geregeld. De overdrachtsbelasting kan 2% zijn, maar ook 8% (vanaf 2023: 10,4%). Dit is van diverse punten afhankelijk. Daar vertellen we je hieronder meer over.

 

Van welk recht is er sprake?

Wanneer je een garagebox gaat kopen, is het allereerst van belang te weten of het een kadastraal perceel is of dat er sprake is van appartementsrecht. Indien er van appartementsrecht sprake is, krijg je met de VvE te maken. Dit is ook wel de Vereniging van Eigenaars, waarbij doorgaans de verzekering en een reservefonds voor het onderhoud loopt. Hier dient u aan bij te dragen. Dit is niet zo wanneer er sprake is van een zelfstandig kadastraal perceel.

Ook is er bij appartementsrecht van een splitsingsakte sprake. Hierin is mogelijk opgenomen dat de garagebox enkel aan een andere eigenaar van het appartementencomplex mag worden overgedragen. Dit komt doordat diverse gemeenten eisen dat er per woning een garagebox of parkeerplaats aanwezig dient te zijn. Het levert je vaak een boete op als je de garagebox dan toch aan iemand buiten het appartementencomplex verkoopt.

 

Moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Als u een garagebox koopt, dien je overdrachtsbelasting te betalen. Dit is doorgaans 8% (2023: 10,4%). tenzij de garagebox vlakbij de woning ligt en op dezelfde dag als de woning wordt aangekocht. De fiscus zal dit dan zien als iets wat bij de woning hoort. Je betaalt dan 2% overdrachtsbelasting. Wanneer de garagebox verder van de woning ligt of op een andere dag wordt aangekocht, betaal je altijd 8% (2023: 10,4%) overdrachtsbelasting.
Wel is het van belang te weten welk tarief er geldig is. Indien u het lage tarief afspreekt, kan het zo zijn dat er achteraf van een hoger tarief sprake is. En dat kan problemen opleveren. Dit kan namelijk zorgen voor een naheffingsaanslag van de fiscus, waardoor je alsnog het bedrag dat je te weinig betaald hebt aan de fiscus moet betalen.

 

Overdrachtsbelasting garagebox

Wil je een garagebox kopen, dan is het dus eerst van belang te bekijken of er sprake is van appartementsrecht. Ook is het van belang te weten hoe het precies met de overdrachtsbelasting voor je garagebox zit. Houd er altijd rekening mee dat je mogelijk overdrachtsbelasting moet betalen, maar dat het percentage dus kan verschillen. Let er ook altijd op dat er een koopovereenkomst wordt opgesteld. Dit voorkomt problemen in de toekomst. Wij wensen je veel succes met het kopen van een garagebox!

 

Meer weten over de overdrachtsbelasting? Lees dan ook de volgende blogs: