Blog

Overdrachtsbelasting nieuwbouw: zo zit het!

overdrachtsbelasting nieuwbouw

Alles over de overdrachtsbelasting nieuwbouw

Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Gefeliciteerd! Een huis kopen is altijd spannend. De makelaar zal je zeker bijstaan tijdens de aankoop van je nieuwe huis, maar je wilt zelf natuurlijk ook op de hoogte zijn van belangrijke zaken omtrent jouw nieuwbouwwoning. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals de overdrachtsbelasting. Want wat is dat eigenlijk precies en kun je hier vrijstelling voor krijgen?

In dit artikel vertellen wij je meer over de overdrachtsbelasting bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Lees snel verder voor meer informatie over de overdrachtsbelasting en wanneer je deze wel en niet hoeft te betalen.

 

Wat is overdrachtsbelasting precies?

De overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt aan de Belastingdienst als je een onroerende zaak koopt. Dit kan een huis zijn, maar ook een bedrijfspand of zelfs grond. De overdrachtsbelasting behoort tot de K.K. ofwel Kosten Koper. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting. Wel betaal je omzetbelasting (BTW), welke doorgaans al verwerkt is in de verkoopprijs. Wanneer je een bestaand huis koopt, betaal je doorgaans een overdrachtsbelasting van 2%.
Voor een bedrijfspand, vakantiehuisje of garage wordt 8% (2023: 10,4%) overdrachtsbelasting betaald. Al sinds 2021 worden kopers die jonger dan 35 jaar zijn geholpen met het kopen van een woning. Gaan ze deze zelf bewonen, dan betalen ze eenmalig geen overdrachtsbelasting. Hierbij maakt het niet uit of het om een eerste woning gaat of een tweede woning, zolang er nog maar geen gebruik is gemaakt van de regeling. Ook is er sprake van een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers van 8% (2023: 10,4%).

Stel dat je een woning koopt, dan is het dus ook mogelijk om eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Wel is hier nog een belangrijke voorwaarde aan verbonden. Zo mag de woning niet duurder dan € 400.000 zijn. Is je woning wel duurder dan deze prijs, dan dien je alsnog 2% overdrachtsbelasting te betalen.

 

Een van de kopers is 35+, wat nu?

Hoe zit het dan precies als een van de kopers 35+ is? Hoe hoog de vrijstelling van de overdrachtsbelasting is, verschilt per koper. Stel dat je partner boven de 35 jaar is en jij onder de 35 jaar, dan betaalt alleen de oudere partner zijn of haar deel van de overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35, dan betaal je geen belasting.

 

Wanneer betaal ik geen overdrachtsbelasting?

Wij hebben voor je op een rij gezet in welke gevallen je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Namelijk als je:

  • Een nieuwbouwhuis gaat open
  • Je gaat trouwen met je partner of een geregistreerd partnerschap aangaat en het huis daardoor van de gemeenschap gaat uitmaken. Dit dient vastgelegd te zijn in de voorwaarden.
  • Als je een huis erft. Je betaalt dan wel erfbelasting.
  • Als een van jullie eigenaar wordt van de woning na het uit elkaar gaan en het eerst een gemeenschappelijk bezit was.

 

Wanneer vrijstelling overdrachtsbelasting?

Ook zetten we nog even op een rij wanneer je zeker bent van vrijstelling van de overdrachtsbelasting:

  • Je bent meerderjarig, maar jonger dan 35.
  • Je koopt een woning voor eigen bewoning
  • Je hebt de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting nog niet eerder ingezet.
  • Je gaat de woning zelf bewonen.
  • De woning is niet duurder dan € 400.000.
  • Je koopt een nieuwbouwwoning.

 

Overdrachtsbelasting nieuwbouw: Alles goed geregeld?

Je weet nu dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als je een nieuwbouwwoning koopt en hoe deze regeling verder in elkaar zit. Wist jij dit al? Mocht je een nieuwbouwwoning gaan kopen, dan hoef je je hier dus geen zorgen om te maken.

 

Meer weten over de overdrachtsbelasting? Lees dan ook de volgende blogs: