Blog

Hoeveel is de overdrachtsbelasting precies?

hoeveel is de overdrachtsbelasting precies

Alles over de overdrachtsbelasting

Wanneer je een woning koopt of een andere onroerende zaak, dien je overdrachtsbelasting te betalen. Hoeveel is de overdrachtsbelasting eigenlijk? We kunnen ons goed voorstellen dat je je dit afvraagt.

Sinds 2021 is er op dat gebied veel veranderd. De tarieven zijn gewijzigd en in enkele gevallen hoeft er (tijdelijk) geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Hoe dit werkt? In dit artikel vertellen wij je hoe het precies zit met de overdrachtsbelasting.
Lees snel verder voor meer informatie over de overdrachtsbelasting en kom erachter welk percentage jij dient te betalen.

 

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is ook wel de belasting die je in Nederland betaalt bij de overdracht van een woning, dus als je een huis gaat kopen. Je betaalt 2% van de aankoopwaarde. De belasting betaal je alleen bij een bestaande woning. Koop je een nieuwbouwwoning, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Bij een nieuwbouwwoning betaal je echter wel omzetbelasting die in de koopprijs verwerkt is.

 

Eerste woning als starter? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting

Wanneer je als starter op de woningmarkt komt, heb je in veel gevallen geluk. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen als je een woning koopt. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo dien je tussen de 18 en 35 jaar te zijn, moet je een woning kopen en deze als hoofdverblijf gebruiken en nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling. Ook mag de koopsom van je woning niet hoger dan € 400.000 zijn. Over laatstgenoemde eis leggen we je verderop in dit artikel meer uit.

 

Waarde woning bepaalt mee

De koopsom / waarde van de woning dient niet hoger te zijn dan € 400.000 om van de starters vrijstelling gebruik te mogen maken. Hierbij gaat het om de waarde van de hele woning met alle toebehoren, zoals de berging of garage.

Wanneer een woning een waarde van € 500.000 heeft, komt de starters vrijstelling te vervallen. Wel wordt dan een tarief van 2% gebruikt. Dit kan echter alleen als je de woning als hoofdverblijf gebruikt. Er is tevens een antimisbruikbepaling. Deze vermijdt dat de koopprijs kunstmatig gesplitst wordt.

 

Andere personen betalen 2% overdrachtsbelasting

Alle andere personen die geen starter zijn, betalen nu een tarief van 2% overdrachtsbelasting als ze een huis kopen. Wel moeten ze dan ook echt een huis kopen en deze als hoofdverblijf gebruiken. De woning mag niet verhuurd worden als bijvoorbeeld vakantiewoning.

 

Alle niet of tijdelijke woningen 8%

Voor andere kopers geldt dat zij onder het hogere tarief vallen. Dit tarief is vastgesteld op 8%. Dit tarief van 8% geldt voor de niet-woningen, zoals bedrijfspanden, grond en woningen die als vakantiewoning worden gebruikt. Dit geldt tevens voor panden die ouders voor een kind kopen, woningen die gekocht worden door beleggers en niet-natuurlijke personen zoals woningcorporaties of BV’s. Dit tarief zal per 01-01-2023 opgehoogd worden naar 10,4%

 

Stel je percentage overdrachtsbelasting direct vast

Aan de hand van bovenstaande informatie kun je eenvoudig vaststellen wat de overdrachtsbelasting voor jou betekent en hoeveel overdrachtsbelasting je dient te betalen. Het kan maar zo zijn dat je helemaal niets betaalt. Dat is toch ideaal?! Zoek dit goed uit van tevoren en houd hier rekening mee bij de aankoop van een huis, pand of stuk grond. Wij wensen je veel succes met je aankoop!

 

Meer weten over de overdrachtsbelasting? Lees dan ook de volgende blogs: