Blog

Wat is erfpacht? En hoe werkt het?

wat is erfpacht

Wat is erfpacht? Bij erfpacht maak je ook wel gebruik van een stuk grond wat eigenlijk van een ander is. Hierbij betaal je de andere partij een vergoeding, wat ook wel de erfpachtcanon genoemd wordt. Als je de grond zelf gebruikt, wordt je ook wel erfpachter genoemd.

De eigenaar van de grond is de erfverpachter. Je betaalt een soort huur, maar dit noemen we erfpachtcanon. Het is mogelijk van een particulier te pachten, maar het is gebruikelijker om van de gemeente of woningbouwvereniging te pachten.

Stel dat de eigenaar de woning met erfpacht wilt verkopen, dan moet dit duidelijk worden aangegeven als de woning wordt aangemeld op een platform als Funda. Ook het koopcontract moet hier duidelijk over zijn. In dit artikel vertellen wij je hoe erfpacht precies werkt en wat de voordelen hiervan zijn.

 

Hoe werkt erfpacht precies?

Wanneer je een huis met erfpacht koopt, betaal je een periodieke vergoeding aan de erfverpachter. Deze vergoeding noemen we zoals eerder gezegd de erfpachtcanon. Het kan zijn dat de canon per kwartaal of jaar betaald dient te worden.
Het kan echter ook zo zijn dat de canon al voor een specifieke periode betaald is. De verpachter bepaalt wat de specifieke regels van de erfpacht zijn. Dit worden ook wel de erfpachtvoorwaarden genoemd. Deze voorwaarden zijn speciale regels die je kunt lezen in de akte van uitgifte. Er kan verder nog sprake zijn van aanvullende erfpachtvoorwaarden. Deze kun je dan in de algemene erfpachtvoorwaarden vinden.

In de erfpachtvoorwaarden kun je het volgende lezen:

  • Wie de verpachter is.
  • Hoe lang de erfpacht duurt.
  • Wat de gemaakte afspraken zijn over de canon.
  • De opzegging opties.
  • De bestemming van woning en grond.
  • Wie het onderhoud dient te verzorgen.
  • Eventuele extra regels voor de pachter.

 

Waarom een huis met erfpacht kopen?

Wanneer je een huis met erfpacht koopt, profiteer je allereerst van een lagere koopprijs voor het huis (ook wel: de opstal). Je bent eigenaar van de woning, maar niet van de grond eronder.

Ook kun je het erfpacht vooruit betalen. Je kunt dit voor een specifieke periode doen en soms ook voor altijd. Kies je voor laatstgenoemde, dan betaal je dus geen erfpachtcanon meer.

Sluit je een lening af om het erfpacht vooruit te betalen of de afkoop hiervan af te betalen, dan mag je de rente van de lening wel van je belastbaar inkomen aftrekken. Stel dat je al het geld geheel vooruit betaalt, dan maakt dit je geen eigenaar van de grond.

 

Waarop letten bij mijn aankoop?

Stel dat je kiest voor een woning met erfpacht, dan is de aankoopsom voor het huis lager. Wel heb je de betaalplicht voor het erfpachtcanon. Je betaalt een vast bedrag per jaar van de grondwaarde aan erfpachtcanon. Dit erfpachtcanon kan tevens stijgen.

Hierdoor heb je geen zekerheid met betrekking tot wat je in de toekomst zal betalen. Ook kan de erfpachtcanon aangepast worden wanneer de erfpachtperiode afloopt. Dit kan dan weer voor een nieuwe periode worden vastgesteld. Dit wordt gedaan als bijvoorbeeld de grondprijzen stijgen.

 

Vraag advies aan een professional

Spreken we over erfpacht, dan komen hier meer zaken bij kijken dan je vooraf wellicht gedacht had. Erfpachtvoorwaarden zijn ook vaak nog op een juridische wijze geschreven. Dit is niet eenvoudig te lezen. Daarom is het zeker aan te raden om advies in te winnen bij een notaris of jurist voordat je besluit voor een woning met erfpacht te kiezen.