Blog

Alles over de NHG grens 2023

NHG grens 2023

Dit betaal je in 2023 voor de NHG

Benieuwd wat de NHG grens 2023 is? Als je een Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten, betaal je net als in 2022 eenmalig een bedrag van 0,6% van de hypotheeksom. Met dit bedrag worden de kosten betaald van de garantie aan de banken. De kosten voor een NHG kun je fiscaal aftrekken.

In dit artikel leggen wij je uit wat de NHG precies is, welke voordelen dit te bieden heeft en ontdek je wat er als NHG grens voor 2023 is vastgesteld.

 

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Nationale Hypotheek Garantie is een stichting. Wanneer je je hypotheek niet kunt betalen en het huis moet worden verkocht, betaalt NHG onder bepaalde voorwaarden je restschuld aan de bank. Zo is de geldverstrekker ervan verzekerd dat het maandelijkse bedrag voor de hypotheek betaald wordt. De NHG heeft diverse voordelen te bieden, waardoor veel mensen ervoor kiezen om een hypotheek met NHG te nemen. Op deze voordelen gaan wij hieronder dieper in.

 

De voordelen van een hypotheek met NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft diverse voordelen te bieden. Zo profiteer je doorgaans van een veel lagere hypotheekrente. Ook is de kans op een restschuld wanneer je met verlies verkoopt een stuk kleiner. Met een hypotheek met NHG ben je er tevens zeker van dat je op een verantwoorde manier leent.

Het belangrijkste voordeel van de NHG is de zekerheid die het te bieden heeft. Het is een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden niet meer je hypotheek kunt betalen. Als het zo is dat je huis verkocht dient te worden, kan een restschuld mogelijk worden overgenomen door NHG en zo worden kwijtgescholden.

Er kan ook worden afgesproken dat ze een deel van de schuld betalen. Voor de bank is deze zekerheid erg fijn. Zo hebben ze minder risico dat ze het geld niet terugkrijgen. Dit maakt dat de hypotheekrente voor een hypotheek met NHG lager is dan wanneer je een geldverstrekker en hypotheek zonder een NHG hebt. Hierdoor geeft de bank je dus een lagere rente.

 

Wat zijn de nadelen van een hypotheek met NHG?

Een hypotheek met NHG brengt enkele nadelen met zich mee die overigens niet opwegen tegen de voordelen hiervan. Enkele nadelen van de hypotheek met NHG zijn dat je eenmalig 0,6 % van het hypotheekbedrag betaalt. Echter kun je dit wel fiscaal laten aftrekken. Breng je een groot bedrag aan spaargeld in, dan is het afsluiten van een hypotheek met NHG misschien niet zo interessant voor je. Dit komt doordat de rente doorgaans al laag is. Bij een bank zal je sowieso minder rente betalen als je veel eigen geld inbrengt.

 

Wat wordt de kostengrens voor 2023?

De NHG grens 2023 gaat omhoog naar € 405.000. Met Energiebesparende Voorzieningen wordt de kostengrens 2023 € 429.300. De borgtochtprovisie en de NHG kostengrens worden elk jaar opnieuw berekend middels een afgesproken methode. Doordat de huizenprijzen gestegen zijn en er sprake is van inflatie, is de methode van 2022 nogmaals toegepast.

 

NHG met duurzame maatregelen

Je hebt net gelezen dat wanneer je een huis met energiebesparende maatregelen koopt de NHG grens 429.300 euro betreft. Onder deze maatregelen kun je zonnepanelen of een warmtepomp rekenen. Bekijk eens goed welke maatregelen er in jouw gewenste woning aanwezig zijn en wat dit voor jouw hypotheek met NHG betekent.

 

Hoe kun je een hypotheek met NHG aanvragen?

Nu je weet wat de NHG grens 2023 is, overweeg je misschien een hypotheek met NHG aan te vragen. Ga eens in gesprek met een hypotheekadviseur, zodat je er precies achter komt wat een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie jou te bieden heeft.

 

Meer leren over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan ook: