Blog

Wat zijn de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kosten?

Wat zijn de Nationale Hypotheek Garantie kosten?

Alles over de hypotheek garantie en wat dit kost

Ben jij benieuwd wat de hypotheek garantie kosten precies zijn? Als je een NHG wilt aanvragen, brengt dit kosten met zich mee. In dit artikel vertellen wij je wat de Nationale Hypotheek Garantie precies is, welke voordelen dit te bieden heeft en welke kosten dit met zich meebrengt. Lees snel verder voor meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.

 

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Voordat we dieper op de hypotheek garantie kosten ingaan, is het eerst belangrijk te weten wat de Nationale Hypotheek Garantie precies is. nhg is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Echter dien je dan wel aan de voorwaarden te doen. NHG is ook wel een soort verzekering die zekerheid biedt bij financiële problemen. Hieronder zullen wij hier dieper op ingaan. Bij het afsluiten van je hypotheek, zal je hier dan ook eenmalig een bedrag voor betalen.

 

Zekerheid met een nhg

Heb je een hypotheek met nhg, dan heb je meer zekerheid als je te maken krijgt met financiële problemen die buiten jouw schuld om zijn ontstaan. Wanneer je je huis moet verkopen en het te weinig opbrengt, heb je te maken met een restschuld. Deze restschuld kan worden kwijtgescholden onder specifieke voorwaarden.

 

Welke voordelen biedt de NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie heeft diverse voordelen te bieden. Zo profiteer je van zekerheid als je te maken krijgt met financiële problemen, een lagere hypotheekrente en kun je op een verantwoorde manier lenen.

 

Lagere hypotheekrente

Een groot voordeel van nhg, is dat je een rentevoordeel tot 0,6% per jaar kunt krijgen. Geldverstrekkers lopen bij een hypotheek minder risico dan bij hypotheken zonder. Daarom betaal je dus een lagere hypotheekrente als je voor een hypotheek met nhg kiest. Er zijn wel geldverstrekkers die een lagere rente bieden als je een hypotheek zonder nhg neemt. Dit is echter enkel als de hypotheek lager is dan rond de 60% van de woningwaarde.

 

Lenen op een verantwoorde manier

Wanneer je voor een hypotheek met nhg kiest, kun je lenen op een verantwoorde manier. De normen die voor een maximale hypotheek worden gehanteerd door nhg zijn in overleg met het Nibud vastgesteld. Het Nibud is gespecialiseerd in het geven van voorlichting omtrent huishoudelijke uitgaven.

 

Meer zekerheid

Stel dat je je hypotheek niet meer kunt betalen, dan kan een geldverstrekker ervoor kiezen je huis te verkopen. Dit kan middels het hypotheekrecht. Brengt de verkoop niet genoeg op, dan heb je met een restschuld te maken. Heb je een hypotheek met nhg en voldoe je aan de voorwaarden, dan kan de nhg de restschuld kwijtschelden en aan de geldverstrekker terugbetalen.

 

Dit kost het aanvragen van een NHG

Wat zijn de hypotheek garantie kosten dan precies? Een Nationale Hypotheek Garantie aanvragen doe je voor eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag. In de plaats daarvoor krijg je rentevoordeel. Dit komt doordat je nhg hebt en de bank daarmee meer zekerheid heeft betreft dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als je in een moeilijke situatie terecht komt. De nhg kan deze vervolgens onder specifieke voorwaarden overnemen en kwijtschelden.

 

Wanneer krijg je de maximale hypotheek?

Je kunt Nationale Hypotheek Garantie aanvragen als de gehele hypotheek niet meer dan € 405.000 is. Met Energiebesparende voorzieningen is dit in 2023 € 429.300.

Je weet nu wat de hypotheek garantie kosten zijn. Wil jij ook sterker staan bij het kopen van een huis? Maak dan ook de keuze voor een hypotheek met nhg en voel je vrij om met ons het gesprek aan te gaan.

 

Meer leren over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan ook: