Blog

Hoe werkt een aankoopmakelaar precies? Je leest het hier!

hoe werkt een aankoopmakelaar

Hoe werkt een aankoopmakelaar? Als je een huis gaat kopen, komt hier best wat bij kijken. Een aankoopmakelaar houdt zich dagelijks bezig met het aankopen van huizen. Zoek je een huis, dan helpt een aankoopmakelaar je met het gehele proces, zodat je het huis uiteindelijk tegen de beste prijs koopt. Iedere aankoopmakelaar verricht weer verschillende werkzaamheden. Maar hoe werkt een aankoopmakelaar en welke werkzaamheden voeren zij uit?

Een aankoopmakelaar gaat meteen voor je aan de slag als je een woning zoekt of er een gevonden hebt. Hij of zij zoekt van alles over de woning uit en kan je waardevolle adviezen geven. Denk bijvoorbeeld advies omtrent de prijs van huizen in de buurt en de prijs die de vorige eigenaar ervoor betaalde. Een aankoopmakelaar kan ook met je meegaan naar een bezichtiging en zo een inschatting maken betreft de geschiktheid van een woning. In dit artikel beantwoorden we de vraag: hoe werkt een aankoopmakelaar?

 

Volledige ondersteuning tijdens het kopen van een huis

Wanneer je een woning hebt bezichtigd en nog altijd enthousiast bent, kan het onderhandelen beginnen. Dit is bij uitstek een taak voor de aankoopmakelaar. Hij of zij kan voor jou onderhandelen en bepaalt samen met jou een strategie. Ook bepalen jullie samen wat het openingsbod zal zijn. De verkoper heeft soms al vastgesteld hoeveel er geboden mag worden op een woning. Wanneer je met een tegenbod reageert, ben je in onderhandeling met de verkoper.

Ook wordt er goed gesproken over de voorwaarden en op welke termijn je de woning wenst te aanvaarden. Hierbij komt ook aan bod welke zaken je overneemt en of je de woning bijvoorbeeld koopt onder voorbehoud van verkoop van je huidige woning.

 

Controleren koopovereenkomst

Is het bod geaccepteerd en is alles geregeld, dan zal de aankoopmakelaar de koopovereenkomst controleren. Hierbij worden alle juridische artikelen uitvoerig gecontroleerd. In de koopovereenkomst staan alle gemaakte afspraken. Zijn jij en de verkoper akkoord met de overeenkomst, kan er getekend worden. Hier kan de aankoopmakelaar ook bij aanwezig zijn.

Voordat de gang naar de notaris plaatsvindt voor de notariële overdracht, wordt de woning nog geïnspecteerd. Deze laatste inspectieronde voer je samen met de verkoper en de makelaar uit. Er wordt hierbij gekeken of alles nog in dezelfde staat is zoals was afgesproken. Doorgaans ga je na de inspectie door naar de notaris voor de ondertekening.

 

Waarom een aankoopmakelaar inzetten?

Je weet nu welke werkzaamheden een aankoopmakelaar zoal verricht. Echter zijn er nog diverse andere zaken waarbij de aankoopmakelaar ondersteuning kan bieden. Wil je exact weten wat een aankoopmakelaar voor jou kan doen, dan kun je altijd een vrijblijvende afspraak met een aankoopmakelaar maken. Zo zie je precies of betreffende aankoopmakelaar bij jou past. Doorgaans verdient een goede aankoopmakelaar zich ruimschoots terug.

Ook kan deze je geheel ontzorgen, waardoor je meer rust ervaart tijdens het koopproces. Daarbij bespaar je enorm wat tijd. En je weet zeker dat je nooit teveel zal betalen voor jouw gewenste woning. Je krijgt nooit minder voor je geld met een goede aankoopmakelaar.

 

Welke voordelen biedt een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar heeft diverse voordelen te bieden, waaronder onderstaande punten:

  • De aankoopmakelaar ziet dingen die je zelf wellicht sneller over het hoofd ziet.
  • De aankoopmakelaar handelt alle juridische- en administratieve zaken af.
  • Een aankoopmakelaar brengt gedegen advies uit.
  • Alle expertise waarover je zelf niet beschikt m.b.t. het kopen van een huis heeft de aankoopmakelaar wel tot zijn beschikking.
  • Een aankoopmakelaar kijkt op een objectieve manier naar de woning.

 

Maak jij ook de keuze voor een aankoopmakelaar? Wij kunnen je helpen in de volgende steden: