Blog

Wat kost een aankoopmakelaar en welke taken verricht deze?

wat kost een aankoopmakelaar

Wat kost een aankoopmakelaar eigenlijk en wat doet deze precies? Misschien heb je al eens gehoord over de aankoopmakelaar en vraag je je af of het inschakelen hiervan ook iets voor jou is. Ga je een huis kopen, dan kan een aankoopmakelaar zeker interessant zijn. In dit artikel vertellen wij je dan ook wat een aankoopmakelaar precies kost en welke taken deze uitvoert. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat kost een aankoopmakelaar? Voor we deze vraag beantwoorden gaan we eerst dieper in op wat een aankoopmakelaar precies doet. Ga je een huis kopen, dan is de kans groot dat je niet weet hoeveel je precies moet bieden, hoeveel de echte waarde van het huis is en hoe je tussen de drukte in de markt komt. De aankoopmakelaar kan je hierbij ondersteunen. Voordat je gaat kijken, wordt je geheel geïnformeerd omtrent waar je op moet letten.

De aankoopmakelaar kan echter ook met je meegaan. Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet en alles goed wordt doorgelopen. De aankoopmakelaar regelt alle juridische en administratieve zaken, waardoor je dit niet allemaal zelf hoeft te doen en dus tijd over hebt voor andere dingen. Ook kan het je best wat geld schelen als je een aankoopmakelaar inzet. De aankoopmakelaar kan scherp onderhandelen, waardoor je veel geld op de koop van jouw droomhuis bespaart.

 

Kosten aankoopmakelaar

Wat kost een aankoopmakelaar precies? Gemiddeld kost een aankoopmakelaar zo tussen de €1.500 tot €3.000. Dit hangt echter ook af van in welk segment je een woning zoekt. Zoek je bijvoorbeeld een huis in een duurder segment, dan zal de aankoopmakelaar ook hogere kosten rekenen.

 

Verschil in tarieven

Goed om te weten, is dat er ook diverse verschillen in makelaarstarieven zijn. Soms kunnen de kosten van een aankoopmakelaar tot in de duizenden euro’s oplopen. De prijsverschillen tussen makelaars zijn doorgaans te verklaren door de diverse diensten die zij aanbieden. Er zijn makelaars die extra diensten aanbieden binnen hun pakket, waardoor je ook meer betaalt. Stel dat je een aankoopmakelaar zoekt die je helpt een huis te vinden, dan ben je meer geld kwijt dan wanneer je al een woning gevonden hebt en hulp zoekt om alles in de juiste banen te leiden.

 

Courtage of vaste prijs

Een makelaar kan te werk gaan middels courtage of een vaste prijs. De courtage is een bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor afgenomen diensten. Stel dat je een huis verkoopt, dan is de courtage een x aantal % van het verkoopbedrag. Des te hoger de verkoopprijs is, des te meer de verkoper aan de makelaar betaalt. Koop je een huis, dan gaat de makelaar doorgaans voor een vaste prijs te werk. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en hoef je niet straks een hogere prijs te betalen dan je vooraf had verwacht.

 

Bedenk waar jij hulp bij wenst

Bedenk voordat je een aankoopmakelaar inzet goed waar je precies hulp bij wenst en tegen welke kosten dit zou moeten zijn. Misschien wil je dat een aankoopmakelaar alleen voor je op zoek gaat naar een huis, of misschien heb je een huis gevonden en wil je dat hij of zij de koopovereenkomst controleert of bij de eindinspectie is.

Het kan ook zijn dat je je geheel wilt laten ontzorgen. Dit kost natuurlijk meer dan wanneer je slechts enkele diensten afneemt. Door vooraf helder te weten wat je wilt, kun je op zoek naar een aankoopmakelaar die precies past bij jouw wensen. Wij wensen je veel succes met het vinden van een geschikte aankoopmakelaar!

 

Hulp nodig bij het kopen van je droomhuis? We helpen je graag! Wij zijn actief als: