Blog

Je huis verkopen zonder makelaar: slim of niet?

huis verkopen zonder makelaar

Zelf je huis verkopen, is dat wel zo verstandig?

Overweeg je zelf je huis te verkopen? Dat kan! Echter is het ook mogelijk om een verkoopmakelaar hiervoor in te zetten. Een verkoopmakelaar kent namelijk de lokale markt, kan je adviseren over de vraagprijs, kijkers rondleiden en het koopcontract opstellen.

Kies je ervoor om de verkoop zelf te doen, dan kun je de keuze maken om specifieke zaken wel uit te besteden. Zo kun je deels dingen zelf doen en deels overlaten aan een makelaar. In dit artikel vertellen we je per taak of je dit beter zelf kunt doen of uitbesteden aan een makelaar. Ook kom je erachter of zelf je huis verkopen een verstandige optie is of niet.

 

Onderhandelen

Wil je zelf je huis verkopen, dan is onderhandelen hier een belangrijk onderdeel van. Echter kan het je dan aan ervaring en kennis ontbreken. Onderhandelen over de verkoopprijs van woningen is een groot onderdeel van wat een makelaar precies doet. Een verkoopmakelaar weet precies hoe je de hoogste prijs voor jouw woning kan krijgen. Ga je zelf onderhandelen, dan heb je meer kans dat dit nadelig voor je uitvalt. Onderhandelen is namelijk een vak apart.

 

Juridische zekerheid

Als het om juridische zekerheid gaat, ben je slechter af wanneer je zelf je huis verkoopt. Stel dat er technische gebreken aan de woning zijn of dingen juridisch niet kloppen, dan kan het zijn dat je aansprakelijk wordt gehouden. En dat wil je niet, omdat dit voor grote financiële risico’s kan zorgen. Als je een verkoopmakelaar inhuurt, zal dit niet voorkomen. Hij of zij weet precies welke rechten en plichten je als verkoper hebt.

 

Bezichtigen

Het is erg belangrijk om goede foto’s te hebben. Maak je slechte of onduidelijke foto’s van het huis, dan zal een potentiële koper snel afhaken. Tevens is het van belang de juiste punten van jouw woning tijdens een bezichtiging te benoemen.

Niet iedereen kan op een goede manier een rondleiding door het huis geven. Stel dat je te emotioneel betrokken bent bij je huis, dan is een bezichtiging doen een stuk lastiger. Een verkoopmakelaar gaat hierbij professioneel te werk en weet precies de belangrijke punten van jouw huis te benoemen.

 

Benaderen van potentiële kopers

Als je zelf je huis gaat verkopen, is het minder eenvoudig om potentiële kopers te vinden. Een verkoopmakelaar heeft een groot netwerk waarvan je zeker gebruik moet maken. Veel geïnteresseerden zullen op een website zoals Funda naar de ideale woning zoeken.
Alleen een makelaar kan ervoor zorgen dat jouw woning een mooie positie op Funda krijgt. Heb je die niet? Dan is je woning lastiger vindbaar voor geïnteresseerden. Wordt er uiteindelijk een bod gedaan, dan is het belangrijk te weten welk bod en wanneer je het beste het bod kunt accepteren. Een verkoopmakelaar kan je hierover adviseren of dit uit handen nemen.

 

Papierwerk opstellen

Als je je huis gaat verkopen, heb je ook te maken met een flinke stapel papierwerk. Het is erg belangrijk dat alle documenten op de juiste wijze worden ingevuld en ook bewaard worden.

Zo staat zwart wit op papier wat de voorwaarden zijn en zijn alle afspraken duidelijk voor beide partijen. Dit zelf opmaken kost een hoop tijd. En die tijd kun je wellicht beter aan andere zaken besteden. Een makelaar kan al je papierwerk uit handen nemen, waardoor je je nergens meer zorgen over hoeft te maken.

 

Je huis zelf verkopen: toch niet zo’n goed idee

Je huis zelf verkopen klinkt makkelijk, maar in de praktijk is dit niet slim om te doen. Dit kan je namelijk veel tijd kosten. En zelfs geld, als je niet goed oplet en bepaalde zaken verkeerd aanpakt. Het beste kan je dan ook een betrouwbare verkoopmakelaar inschakelen voor het verkopen van jouw huis.

 

Hulp nodig bij het verkopen van je huis? We helpen je graag! Wij zijn actief als: