Blog

Wat bepaalt de waarde van een huis?

wat bepaalt de waarde van een huis

Deze zaken bepalen de waarde van een huis

Wat bepaalt de waarde van een huis? Ben jij benieuwd welke zaken de waarde van een huis bepalen, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om een huis te kopen? Wanneer je een huis gaat kopen, is het van groot belang de waarde hiervan te weten. Er zijn diverse zaken die invloed hebben op de waarde van je woning. In dit artikel vertellen wij je welke dit zijn en voorzien we je nog van een handige tip. Lees snel verder voor meer informatie over hoe de woningwaarde wordt vastgesteld.

 

Ligging

De ligging van de woning bepaalt voor een groot deel de waarde hiervan. Hiermee bedoelen we niet alleen specifiek de buurt zelf, maar ook tot hoeverre bepaalde diensten en netwerken toegankelijk zijn. Zo kan het zijn dat het huis net naast het park ligt, wat zorgt voor een hogere woningwaarde. Wanneer een woning in een populaire buurt ligt met fijne voorzieningen, zal deze automatisch meer waard zijn dan een woning die meer afgelegen ligt.

 

Indeling woning

Ook de indeling van de woning bepaalt de waarde. Wanneer de ruimte slim benut is, zal de woningwaarde hoger zijn. Zo dienen slaapkamers groot genoeg te zijn, zitten de trappen en gangen op slimme plekken en wordt er gelet op of de ruimtes in proportie zijn. Wanneer een woning een slaapkamer te weinig heeft, omdat de woonkamer bijvoorbeeld al vrij groot is, kan dit zorgen voor minder waarde. Wat bepaalt de waarde van een huis nog meer?

 

Staat van onderhoud

Er wordt ook naar de staat van het huis gekeken bij het bepalen van de woningwaarde. Wanneer een woning goed onderhouden is, zorgt dit automatisch voor een hogere woningwaarde. Er hoeft immers niet veel meer aan te gebeuren.

 

Buitenruimte

Buitenruimte telt eveneens mee bij het bepalen van de woningwaarde. Stel dat je een grote woning hebt, maar een klein tuintje, dan zal deze woning een stuk minder waard zijn dan een grote woning met een grote tuin. Heeft je woning helemaal geen buitenruimte, dan zal deze ook minder goed verkopen. Hoe groot de tuin is telt dus mee voor het bepalen van de woningwaarde.

 

Kluswoning of instapklare woning

Wat bepaalt de waarde van een huis? Afgezien van het onderhoud kan het ook zijn dat de woning een kluswoning of een instapklare woning is. Een instapklare woning heeft doorgaans een hogere woningwaarde dan een kluswoning, omdat deze geheel af is.

 

WOZ waarde

De WOZ waarde wordt ook meegenomen bij het bepalen van de waarde van een huis. De WOZ waarde wordt door de gemeente bepaalt op basis van de ligging en de oppervlaktegegevens van het huis. De peildatum loopt echter altijd een jaar achter, waardoor de WOZ waarde niet altijd 100% betrouwbaarheid garandeert.

 

Meer weten over de overdrachtsbelasting? Lees dan ook de volgende blogs:

 

Vergelijkbare woningen

Bij de bepaling van de woningwaarde wordt ook gekeken naar vergelijkbare woningen. De verkoopwaarde van deze panden bepaalt dus ook hoe hoog de waarde van jouw woning is. Aan de hand hiervan kan dan ook een goede inschatting gemaakt worden. Wat bepaalt de waarde van een huis nog meer?

 

Energielabel

Ook het energielabel bepaalt de woningwaarde. Is dit energielabel een label A of B, dan zorgt dit voor een hogere waardering dan wanneer je energielabel F of G hebt. Koop je een woning, dan is het ook zeker belangrijk hierop te letten. Als je de woning weer wilt doorverkopen is een goed energielabel gunstig.

 

Wat bepaalt de waarde van een huis? Let ook hierop!

Ga je een woning kopen, dan hebben we nog een belangrijke tip voor je: zorg er altijd voor dat je een huis koopt die je ook weer goed kunt doorverkopen indien je dit wilt doen. Dus een woning met een goed energielabel, een tuin, een gunstige ligging en waarbij alles klopt. Zo heb je meer kans dat je woning later weer voor een hoge prijs wordt doorverkocht.

 

Hulp nodig bij het verkopen van je huis? We helpen je graag! Wij zijn actief als: